Dostępność ekologicznej żywności w Polsce w ciągu ostatnich lat uległa znacznej poprawie. Wiele marketów posiada dziś specjalne sekcje poświęcone produktom BIO, możliwe jest również kupowanie żywności bezpośrednio od producenta.

Coraz częściej powstają również sklepy internetowe specjalizujące się w sprzedaży ekologicznej żywności. 

Kupowanie zdrowej żywności bezpośrednio u producenta

Jednym ze sposobów zaopatrywania się w produkty BIO jest kupowanie żywności bezpośrednio od producenta. Można tego najczęściej dokonać na lokalnych targach i giełdach, gdzie producenci żywności wystawiają swoje towary – owoce, warzywa, pieczywo, a nawet mięso, sery i różnego rodzaju samodzielnie przygotowywane przetwory.

Zalety tego rozwiązania

Kupowanie produktów żywnościowych bezpośrednio od producenta ma niewątpliwie wiele zalet. Jedną z nich jest cena, która jest zazwyczaj niższa, z uwagi na pominięcie łańcucha pośredników w handlu. Kupowana od producenta żywność jest też zazwyczaj świeża, niejednokrotnie warzywa zostały zebrane na chwilę przed trafieniem do konsumenta. Zaletą zaopatrywania się w żywność od miejscowych sprzedawców jest także możliwość równoczesnego wspierania lokalnej społeczności.

Wady tego rozwiązania 

Jedną z wad kupowania żywności bezpośrednio u producenta jest ograniczona dostępność towarów. Targi, na których można nabyć produkty od rolnika lub hodowcy, są organizowane często wyłącznie w weekend, niejednokrotnie w miejscach odległych od miejsca zamieszkania. Ekologiczne jarmarki sprzedające świeżą ekologiczną żywność są znacznie bardziej popularne w dużych miastach – mieszkańcy niewielkich miejscowości mają do nich często dostęp wyłącznie sporadyczny. Istotną wadą jest również fakt, że, kupując bezpośrednio od producenta, rzadko kiedy istnieje możliwość sprawdzenia rzeczywistego pochodzenia towaru. Korzystają na tym oszuści, którzy kupują owoce i warzywa w dyskontach spożywczych, a następnie sprzedają je jako żywność ekologiczną z własnego pola. 

Zaopatrywanie się w zdrową żywność w działach eko w marketach 

Współcześnie większość marketów i supermarketów posiada specjalnie wydzielony dział przeznaczony na produkty ekologiczne. Popularne jest również stosowanie wyraźnych oznaczeń pomagających klientom odnalezienie produktów BIO.

Zalety tego rozwiązania

Główną zaletą kupowania żywności ekologicznej w działach eko w marketach jest niewątpliwie wygoda. Można zrobić wszystkie zakupy w jednym miejscu – żywność eko wraz z innymi produktami, takimi jak środki czystości lub małe sprzęty gospodarstwa domowego. Robiąc zakupy w dużym sklepie samoobsługowym, łatwiej jest też o chwilę zastanowienia, która może być potrzebna na sprawdzenie składu lub miejsca pochodzenia produktu.

Wady tego rozwiązania 

Mimo znacznej poprawy w kwestii dostępności żywności ekologicznej w marketach, jaka nastąpiła w Polsce w ostatnich latach, klienci zainteresowani jej zakupem wciąż zmagają się z ograniczonym wyborem produktów. Ponadto, rozbudowane sekcje BIO znaleźć można wyłącznie w niektórych sklepach, przede wszystkim hipermarketach w dużych miastach. Półki z żywnością ekologiczną w mniejszych sklepach, jeżeli istnieją, zawierają niewiele produktów. Dodatkowym problemem jest również to, iż duże sklepy niejednokrotnie wykorzystują swoich klientów, sprzedając żywność tylko z pozoru ekologiczną i wartościową. 

eko żywność

Kupowanie zdrowej żywności w internetowych sklepach eko 

Coraz bardziej popularnym sposobem kupowania żywności eko jest korzystanie ze specjalistycznych sklepów ze zdrową żywnością onlline zajmujących się sprzedażą produktów BIO.

Zalety tego rozwiązania

Zaletą kupowania zdrowej żywności w internetowych sklepach eko jest przede wszystkim niezwykle rozbudowana oferta, która niejednokrotnie obejmuje produkty z nawet odległych zakątków świata. Klienci mogą liczyć na różnego rodzaju promocje oraz zniżki dla stałych klientów. Sklepy internetowe umożliwiają wygodne zakupy bez konieczności wychodzenia z domu, stania w kolejkach i szukania towarów na półkach. Inną zaletą kupowania online jest także fakt, iż można sprawdzić każdego dostawcę i samodzielnie przekonać się, czy sprzedawana żywność rzeczywiście jest żywnością ekologiczną.

Wady tego rozwiązania 

Główną wadą kupowania żywności ekologicznej w sklepach internetowych jest konieczność uiszczania dodatkowej opłaty za dostawę w sytuacji, gdy cena zakupów nie przekroczy ustalonej przez sprzedawcę sumy. Dla wielu osób problemem związanym z zakupami przez internet jest również niemożność zobaczenia towaru i dokonania jego samodzielnej inspekcji.

Dzięki wzrostowi popularności produktów ekologicznych oraz obniżeniu ich cen, zdrowa żywność stała się w Polsce znacznie bardziej dostępna. Obecnie istnieje wiele miejsc, w których można nabyć produkty BIO. Sklepy internetowe sprawiają przy tym, że każdy, niezależnie od miejsca zamieszkania, ma dostęp do wysokiej jakości zdrowej żywności ekologicznej.